Vargflytt

7 Mar

I DN oroar man sig för kostnaderna med vargflytt.

Genetisk förstärkning sägs vara en av hörnpelarna i den svenska vargpolitiken. Denna kan minskas om man utnyttjar den naturliga invandringen från öster bättre. Hittills har renbetesland varit förbjudet för permanent bosättning av varg. Det fanns grund att hoppas att det skulle gå bättre att flytta vargar från det vargförbjudna renbetesområdet till det vargtillåtna vargbältet. Nu finns det en invandrad vargtik i Jämtland. Om det inte går att flytta henne får man ta konsekvenserna och låta henne bosätta sig där hon väljer och kompensera rennäringen på lämpligt sätt. Alternativet är att skyddsjaga henne vilket tydliggör att Sverige är fast beslutet att inte tolerera varg i den nordliga landshalvan, vilket bryter mot EUs regler och våra egna riksdagsbeslut. Det tydliggör också att riksdagens/regeringens beslut om genetisk förstärkning inte var allvarligt menat. Det sägs att EU har Sverige under skyddstillsyn och att det överordnade målet i svensk vargpolitik är att behaga EU, att skyddsjaga denna varg tydliggör att Sverige inte tar så allvarligt på detta, så då kan Sverige ju återuppta beståndsbegränsande förvaltningsjakt också.

Vargflyttprogrammet kostar visserligen millioner per år, men varg total kostar det svenska samhället hundra millioner 2012 och ersättningar till rennäringen för rovdjur kostar 65 millioner per år (vilket rennäringen tycker är alldeles för lite), så jag tycker det är för tidigt att avskriva iden med vargflytt. Det tar tid och ansträngningar och upprepade praktiska försök att få erfarenhet av nya metoder. Kostnaden är inte uppseendeväckande stor i förhållande till alla andra ansträngningar samhället gör för rovdjursförvaltning. Det är faktiskt ett politiskt beslut att öka vargantalet, fast det är tveksamt om det behövs (se tidigare poster) och en väsentlig del av olägenheterna inte ersätts av samhället. Då måste politikerna vara beredda att tillskjuta sin del av kostnaderna.

Peter Egardt har just tillträtt som ordförande för en ny vargutredning. Rovdjursutredningen och förvaltningsplanen kommer att lämna slutrapporter om en och tre månader, där säkert vargflytten berörs. Dessa är säkert mycket väl medvetna om kritiken mot vargflyttkostnaderna och bristen på framgång. Det verkar lite tidigt för nästa utrednings ordförande att självständigt framföra den här typen av synpunkter.  

Mer information om denna varg om du tittar på föjande poster.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: