Migranter får större effekt i små populationer

27 Nov

Nya vargar sänker inaveln. Jag har argumenterat för att denna inavelssänkning går snabbare och med lägre totalt migrantal i små populationer. Men genetisk drift ökar inaveln i små populatoiner. Hur går det ihop?

Jag tror jag kom på ett enkelt sätt att tydliggöra. Antalet migranter = M. populationsstorlek N. Migranternas effekt kan sägas vara proportionell mot M/N. Men M migranter ”går åt” för att neutralisera den genetiska driften.

Så att migranternas nettoeffekt på inavelns sänkning är proportionell mot (M –M)/N.

Ju färre vargar, ju snabbare nalkas man det jämviktsvärdet för F som beror på M.  Det antal migranter som går åt för att neutralisera genetisk drift beror på inavelsnivån, Ju lägre inavel, ju fler migranter behövs. För den höga inavel vi har idag kombinerat med en naturlig invandring på minst en varg per generation kan man generalisera och säga att det blir en snabbare inavelsminskning om vargpopulationen hålls låg.  Detta illustreras på några webbar som pedagogiskt visar att färre vargar kan vara bra för att minska inavel  och jag gör det själv i bildspel. Det är svårt att pedagogiskt förklara det här med drift, så vi får ta skadan av att bilderna är överförenklade. Proportionaliteten gäller också om M<M, men då får man en inavelsökning som går snabbare ju mindre populationen är.

Klicka här så kommer en webartikel som visar hur man kan göra exaktare beräkningar av hur inaveln ändras från en generation till nästa som funktion av inavel, antal och migration. Artikeln diskuterar jämviktsvärden och visar vad jämviktsnivån för inavel blir som en funktion av migrationen men oberoende av antalet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: